Hypotheken en verzekeringen voor (recreatie-) woningen

Hypotheekvormen

Lineaire hypotheek

Met de lineaire hypotheek lost u iedere maand af op uw hypotheekschuld. U betaalt rente en aflossing.  Uw hypotheekschuld wordt dus steeds lager. Hetzelfde geldt voor uw belastingvoordeel. U betaalt telkens rente over de actuele hypotheekschuld. Deze neemt af, dus het bedrag dat u in totaal betaalt wordt iedere maand lager.

Voordelen:                                                                      

 • U lost sneller af                                              
 • U betaalt gedurende de looptijd minder rente

Nadelen:

 • Hogere maandlasten in de beginjaren van uw hypotheek.
 • Fiscaal minder interessant wanneer u start met een salaris in een lagere belastingschijf.

Annuïtaire hypotheek

Met de annuïtaire hypotheek lost u, net zoals bij de lineaire hypotheek, af op uw hypotheekschuld. U betaalt echter, in tegenstelling tot de lineaire hypotheek, altijd hetzelfde bedrag. In het begin betaalt u veel rente. Op het einde veel aflossing. Het totaalbedrag blijft gelijk over de looptijd van de hypotheek.

Voordelen:

 • In de beginfase betaalt u vooral rente. Door de hypotheekrenteaftrek zijn uw netto maandlasten daarom lager bij de aanvang van uw hypotheek.

Nadelen:

 • De netto maandlasten stijgen, dit komt omdat u steeds minder rente betaalt en dus steeds minder hypotheekrenteaftrek heeft.
 • U betaalt gedurende de looptijd meer rente dan bij de lineaire hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

Op de aflossingsvrije hypotheek lost u niet af. U betaalt alleen rente. De hypotheekschuld blijft ongewijzigd. Uw rente blijft gelijk gedurende uw rentevastperiode. Heeft u een variabele rente dan betaalt u telkens een ander bedrag. De aflosvrije hypotheek maakt in veel “oudere” constructies een onderdeel uit van de totale hypotheek. Onder het huidige fiscaleregime is de rente van een aflosvrije hypotheek niet aftrekbaar.

Voordelen:

 • U betaalt alleen rente, waardoor de maandlasten laag zijn.
 • Als u uw woning verkoopt lost u de lening in één keer af

Nadelen:

 • U lost niet af, waardoor u aan het eind van de looptijd van de lening nog een restschuld heeft. Afhankelijk van uw financiële situatie op dat moment weet u of u de lening kan verlengen. 
 • Na 30 jaar looptijd van de lening heeft u geen renteaftrek meer over de rente van deze lening.
 • De rente over deze lening is voor nieuwe gevallen niet aftrekbaar.

Spaar- en beleggingshypotheek

De spaar- en beleggingshypotheek zijn in Nederland nog veel voorkomende hypotheekvormen. Deze hypotheekvorm kan sinds 1 januari 2013 niet voor nieuwe gevallen worden afgesloten. U kunt wel een bestaande spaar- en beleggingshypotheek meenemen voor de financiering van een andere woning. Dit kan interessant zijn. Uiteraard bekijken wij samen met u de voor- en de nadelen van deze mogelijkheid.

Vragen?

Heeft u vragen over hypotheken of wilt u weten hoeveel u kunt lenen? Wij adviseren u graag!

Wij zijn u graag van dienst!

Ontwerp & realisatie: Nilsson Privacyverklaring